środa, 19 lutego 2014

Rogaliki drożdżowe z dżemem, jakimkolwiek

Supersmaczne, z wierzchu kruchuteńkie, a w środku - mięciusieńkie, jak na drożdżowy wypiek przystało. Do zawijasów najlepiej użyć dżemu, który nie cieszy się poważaniem na zimno, w tym wypieku z pewnością się sprawdzi. Nikt nim nie wzgardzi.


Składniki na ok. 20 rogalików, nie są zbyt wielkie:
szklanka mąki pszennej, 100 g masła, 1/4 szklanki mleka, 25 dag drożdży, czyli 1/4 klasycznego opakowania, jajko, 2 łyżki cukru pudru, powidła, u mnie były malinowe - moje ulubione, odrobina soli

Podgrzej mleko i wsyp do niego rozkruszone drożdże, dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 minut, a gdy będą szybko rosły to nawet na 3-5 wystarczy. Mąkę wsyp do miski, dodaj masło pokrojone na kawałki, wymieszaj, wlej mleko z drożdżami,doda sól, jajko wymieszane z cukrem i zagnieć. Gdy będzie za rzadkie dosyp mąki, gdy za twarde, zwilż dłonie wodą i zagnieć. Uformuj kulę i wstaw w misce do lodówki na dwie godziny. Teraz rozwałkuj ciasto na okrąg i wycinaj trójkąty jak na pizzę, na szerszy bok nakładaj powidła i zawijaj do środka. Piecz na blasze ok. 20 minut w 170 st.C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz