piątek, 14 lutego 2014

Krem z dyni, pikantny


Składniki:
ok. 500 g dyni, 1/3 ostrej papryczki, ok. 2 cm świeżego imbiru, cebula, sól, pieprz, woda i tyle!

Obraną dynię i pokrojoną w kostkę wrzucam na patelnio-rondel, podsmażam na oleju i dodaję cebule pokrojoną w paski, z nią jeszcze podsmażam kilka minut i zalewam zimną wodą, tak aby wszystkie cząstki były przykryte. Zakrywam pokrywką i tak się pirtoli przez 30-40 minut, potem dodaję papryczkę chilli i imbir, pokrojone w mniejsze kawałki. Chwilę zagotowuje i doprawiam solą oraz pieprzem, teraz miksuję i podgrzaną zawiesinkę zjadam.

Wydaje mi się, że cena składników na taka zupinę to jakieś 5-7 złotych, a wychodzi ok. 1,5 litra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz