Gotuje od kilku lat i mam wrażenie, że dobrze mi to idzie. I im więcej się tym zajmuję, tym lepszych dokonuję wyborów. Także podczas zakupów. I dziwię się opiniom jakoby zdrowe jedzenie powinno być drogie. Można przecież sięgać po tanie kasze, sezonowe warzywa, strączki i świeże zioła ze swoich donic. Jak to zrobić? Ha, stąd właśnie pomysł na bloga, chcę uświadamiać innych.
piątek, 14 lutego 2014
Krem z dyni, pikantny
Składniki:
ok. 500 g dyni, 1/3 ostrej papryczki, ok. 2 cm świeżego imbiru, cebula, sól, pieprz, woda i tyle!
Obraną dynię i pokrojoną w kostkę wrzucam na patelnio-rondel, podsmażam na oleju i dodaję cebule pokrojoną w paski, z nią jeszcze podsmażam kilka minut i zalewam zimną wodą, tak aby wszystkie cząstki były przykryte. Zakrywam pokrywką i tak się pirtoli przez 30-40 minut, potem dodaję papryczkę chilli i imbir, pokrojone w mniejsze kawałki. Chwilę zagotowuje i doprawiam solą oraz pieprzem, teraz miksuję i podgrzaną zawiesinkę zjadam.
Wydaje mi się, że cena składników na taka zupinę to jakieś 5-7 złotych, a wychodzi ok. 1,5 litra.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz