wtorek, 23 kwietnia 2013

Serca drobiowe - duszone w marchewce i cebuli


Składniki dla 2 osób:
• ok. 500 g serc drobiowych,
• 2-3 marchewki starte na drobnych oczkach, 
• cebula pokrojona w piórka, 
• 2 ząbki czosnku, 
• sól i pieprz

dodatkowo - kasza, ryż albo pieczywo 

Z serc trzeba odkroić takie brzydkie końcówki, które łączyły serca z żyłami. Dalej obsmaża się je na patelni, dodaje cebulę, czosnek i marchewkę, dusi się wszytko razem, od czasu do czasu podewając wodą, ale nie za dużo. Gdy serca zmiękną danie jest gotowe, można zjeśc z ryżem, pieczywem albo kaszą.

Uwaga, rachuję:
Potrawa jest hiper tania, bo serca kosztują ok. 7 zł za kilogram, czyli za 500 g tj, ok. 3,5 zł, kasza ok. 3 zł za kilogram, marchewki i cebula to było pewnie za 1 zł, więc za wielki obiad, który w sumie jadłam dwa dni, dla 2 żarłoków wychodzi ok. 6 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz